Sort i salut amb aquest pa de pessic

Hola de nou!! ja fa uns dies que no publiquem res, però aquesta setmana tinc moltes coses que explicar-vos.

La primera és una recepta d'un pa de pessic de "Las Carmelitas Descalzas de Sevilla", si si ho heu sentit bé.
Una companya de feina em va passar la massa mare per fer aquest pastís. I unes instruccions.
La història diu que és una antiga forma de realitzar un pa de pessic i que les persones que t'entreguen el got amb la massa mare et desitgen sort i salut al entregar-lo.
Pels que no ho sabeu la massa mare seria el llevat fermentat de manera natural per fer pujar la massa del pa de pessic o del pa i que aquest quedi esponjós. Si voleu saber-ne més mireu aquest bloc que ho explica més bé i fins hi tot en imatges.
En definitiva, la massa mare us l'han de regalar, i sou vosaltres que heu d'anar seguint pas a pas els deu dies que dura tota l'elaboració. Això sí sense utilitzar ni la nevera ni cap aparell elèctric, ja hem dit que és una manera tradicional de fer pa de pessic.


Tot ha de començar un dijous per tal que el dissabte de la següent setmana tinguem el pastís fet, així ho diuen les instruccions.

Dijous: es passa la massa mare a un recipient més gran (de vidre) i s'hi afegeix un got de sucre i un altre de farina (la mida del got va més o menys en funció de cada un, jo vaig fer servir la mesura d'uns 200 ml), no es mescla i ho tapeu amb paper film, o si teniu tapa.

Divendres: es barreja amb una cullera

Dissabte i diumenge: no es toca. Veureu que va augmentant de volum i fins i tot comencen a aparèixer bombolletes.

Dilluns: s'hi afegeix un got de sucre, un de llet i un altre de farina (la mateixa mesura q havíeu utilitzat el primer dia) i tampoc es barreja.

Dimarts: es mescla tot bé amb una cullera o similar.

Dimecres, dijous i divendres: no es toca. Continuarà incrementant de volum.

Dissabte: aparteu tres parts de massa mare i la quarta servirà per fer el pa de pessic en qüestió. A la massa mare que us heu quedat s'hi afegeix, 2 gots de farina, 1/2 got de sucre, 1 got d'oli d'oliva suau (o de girasol) 1 got de llet, 2 ous, un pessic de sal, un pessic de canyella, les llavors d'una beina de vainilla i la ratlladura de la pell d'una taronja. Tot això ho mescleu bé fins que no quedin grumolls. Finalment hi afegim un got de nous trossejades i una poma tallada a daus i li fem una última remenada.

Preescalfeu el forn a 180°. Poseu la massa en un motlle apte pel forn, untat amb mantega i farina i ho coeu duran 40-45 minuts.


I ja teniu 3 masses per regalar i un pa de pessic per menjar!

A disfrutar-lo!

ESTER

Comentaris

  1. Sabries dir-nos quina és la quantitat de massa mare inicial?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada